Чиа е известна като „четка за червата" - богат източник на разтворими фибри, която – разтворена във вода или друга течност, омеква бързо, няма специфичен тежък вкус, усвоява се много лесно и приятно, дори незабележимо. Това я прави много подходяща за добавяне към храненето на подрастващите.
"Чиа" означава "сила" на езика на племето Маи. Семенцата са били използвани от тези древни култури като мега-енергийна храна – наричана днес „суперхрана".
Чиа съдържа два пъти повече протеини от всички останали култури, пет пъти повече калций, отколкото в животинското мляко, голямо количество бор, което допринася за превръщането на калция в костна структура. Чиата е 2 пъти по-богата от банана на калий, три пъти по-силен антиоксидант от касиса, с четири пъти повече желязо от това в спанака и със сериозни количества витамини А, D, E, К, магнезий, натрий, фосфор, манган, цинк. Изобилна с ненаситени мастните киселини омега-3 и омега-6.
Чиа забавя преобразуването на въглехидратите в захар. Това означава, че стабилизира метаболитните промени като създава по-дълготраен ефект на зарежданена организма с енергия.
Семената от чиа са източник на протеини, които предоставят важни аминокиселини в лесноусвоима форма.